Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 28. Maj 2003

 

Spændende og overraskende smagning i Aalborg Whisky Laug.

Bestyrelsen vil også denne gang gerne sige tusinde tak for den store opbakning og tilslutning til AWL's 2. smagning - en aftenen som var utrolig hyggelig og hvor der var en rigtig god stemning. Smagstemaet var "Skotlands Regioner" herunder noget om produktion, forskel på regionerne, notat- og smageteknik - ekstern foredragsholder var ligesom sidst Mikkel Harritslev Nielsen fra Kolding.
Smagningen denne gang bød på mange spændende whiskies - lidt for enhver smag - men nu kan du jo selv læse evalueringen.

Vi glæder os til den næste smagning - fredag d. 5 september - velmødt og rigtig god sommer !!

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Denne smagning bød på en rundtur blandt de bedre whisky produkter fra Skotlands forskellige regioner.
I smagningen var der indlagt en overraskelse, i form af en blindsmagning af en fin gammel rom.
Det kan diskuteres hvor mange regioner og under-regioner der er i det whisky producerende Skotland.
Her har vi valgt en inddeling på seks regioner
(klik på kortet for at få det vist i stor størrelse):

Smagningen.

Deltagerne er udstyret med blandt andet et duft- og smageskema, fra foredragsholderen Mikkel Harritslev. Desuden en stemmeseddel som kan afleveres til statistik på smagningen. Denne gang var der udloddet en præmie til en vinder blandt de afleverede stemmesedler, så der var afleveret sedler fra næsten alle. Stemmesedlerne giver et interessant overblik over hvad deltagerne mener om de serverede prøver.

Whisky, region Alder Alc. % Endelig placering
Balvenie Double Wood, Speyside 12 40 1
Springbank, Campbeltown 10 46 2
Ardbeg TEN, Islay 10 46 3
Highland Park Provenance, Isles 1992 43 4
Glenmorangie Milenium Malt, Highland 12 40 5
Bladnoch Connoisseurs Choise, Lowland 1988 40 Delt 6
Gammel Rom - Port Morant Single Cask fra Guyana 1989 46 Delt 6

Meget passende starter smagningen i Skotlands Lowland. Området er kendt for at producere blide whiskies og – fortæller foredragsholder Mikkel Harritslev – nogle steder bruges en slags tre dobbelt destillation. Mens Mikkel fortæller om området, smager vi aftenens første, og i øvrigt dyreste whisky.

Bladnoch Connoisseurs Choise, fra 1988 med en alkohol procent på 40. En smuk gylden og mild drik, som det er svært at finde fejl ved. Bladnoch bliver placeret på en delt 6. plads, sammen med aftenens overraskelse, en fin gammel rom! Produktet er på ingen måde ringe, placeringen siger formentlig lige så meget om de øvrige produkters høje kvalitet. Og så håber jeg at de øvrige deltagere har haft lige så svært ved at udfylde skemaet med hensyn til placering, som jeg selv.

Glenmorangie, Millenium Malt, stammer fra Skotlands Highland område. Highland er det største og mest forskelligartede område, af samme årsag kan det være svært at have særlige forventninger til produkterne, men et vist tørvepræg da. Millenium Malten har været ret svær at få fat i, og forventningerne er store. De må siges at blive indfriet af en whisky som lander på en 5. plads i smagningen. Alene duften…

Balvenie Double Wood, næste stop er Speyside, kerneområdet I Skotsk whiskyproduktion. Om Speyside er en delregion af Highland eller en selvstændig region? Vælg selv. I dette område er den største koncentration af mangfoldighed samlet. Herfra ventes lidt mere tørv, røg og elegance. Balvenie vinder smagningen med nogle få point over Springbank. Efter hånden som The Balvenie skænkes i glassene, breder der sig en fantastisk duft i hele lokalet.

På diagrammet kan det ses at der ikke er særligt mange point mellem de fem i toppen. Balvenie er karakteriseret ved at den får mange anden og tredje placeringer, og ikke en eneste sidsteplads.

Springbank 10 years old. En kraftig sag på 46% produceret i Campbeltown. Det er det mindste producerende område i Skotland, faktisk kun en by i der vestlige højland. Her laves kraftfulde, saltprægede, håndfremstillet whisky på gammeldags manér, ikke kold filtreret og uden karamel. Et stærkt og skønt glas med en uforlignelig lang eftersmag. Springbank henter også sine point i den øverste halvdel, og kommer ind på andenpladsen uden yderligere diskussion.

Highland Park, Provenance. Scotlands nordligste destilleri, beliggende på Orkney nær øernes hovedstad Kirkwall, som Søren Ryge Petersen har gjort kendt i dansk tv. Mon ikke en del andre, som jeg; har skaffet sig en flaske af det lokale, blot for at smage hvad det mon er for noget. Provenance udgaven skuffer ikke, på mit smage skema er ’kanon’ førstehåndsindtrykket, ud for Highland Park. Eftersmagen mangler heller ikke noget. En whisky der formår at klemme sig ind på en 4. plads, selv om der er trangt på toppen i denne smagning. Pointene er rimeligt jævnt fordelt, fra top til bund.

Port Morant 1989 46 %. Dagens overraskelse er hældt om på snapseflasker og skænkes herfra. Der er temmelig meget mumlen i rummet. Er det mon Cognac, Armagnac, eller hvad, dog ikke whisky er de fleste enige om. Der er i hvert fald ikke meget røg og så dog – men sødme og lakrids. Det er da rom, er der en der siger og det er fuldstændig rigtigt. Endda en af de klart bedre, 13 års single cask, tappet på en spektakulær flaske, der går på omgang, rundt i lokalet. Der er delte meninger på smageskemaerne, men det bliver til en enkelt 1. plads. Ikke så ringe endda.

Ardbeg TEN, som der står en lille dram af her i skrivende stund, hører hjemme på Islay. Whisky herfra er Skotlands mest markante, med smag af fenol, tørv, jod og lignende skrappe sager. For de fleste, er det enten eller! Det ses ikke overraskende af pointgivningen, Ardbeg får flest 1. pladseringer, men er til gengæld også godt med helt nede i bunden. Havde man valgt at deltagerne kun skulle stemme på sin favorit, havde det været en vinder. Som her, med en vægtet pointgivning, bliver den altså henvist til en tredje plads. Det siger noget om hvor tæt løbet er i toppen. Blot at åbne en flaske, kan fylde et lokale med en vidunderlig duft. Smag og eftersmag er , ja fantastisk!

Et blik på regnearket afslører som tidligere nævnt, et tæt løb i toppen. Måske for tæt. En deltager foreslår at det måske kunne være en ide at sætte en eller to billige whiskies ind, for at skabe lidt perspektiv og kontrast.

En anden interessant observation er at der blandt over 50 svar, kun er to gange to ens besvarelser. Dejligt at vi har så forskellig smag.

Nu da der er navne på skemaerne, kunne det være interessant at undersøge om der er forskelle i den smagsmæssige oplevelse af whisky, blandt kvinder og mænd. Det er der tilsyneladende ikke, vi er lige uensartede kønnene imellem i den sammenhæng (indrømmet - bedømmelsesgrundlaget er ikke det bedste).

Hvad får man så for pengene?
Ud over et inspirerende foredrag i kyndige hænder, traktementet og konkurrence altså. Et sæt består af 7 x 2 cl. ædel spiritus, på i alt 301% der er skænket fra et sæt flasker til en værdi af 3308,50 kr. (et prisniveau som vi ikke kan holde ved alle smagninger). Og så en hyggelig aften, i venlige menneskers lag; synes de fleste vist.

Tak for den megen ros fra bedømmelserne, og ikke mindst forslagene til nye emner og aktiviteter. Flere af forslagene er ret fantasifulde, men topscorer er helt klart, Kodimagnyl med logo!

Næstformanden.