Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 19. August 2003

 

Eksklusiv amerikaner smagning i Aalborg Whisky Laug.

Bestyrelsen vil gerne sige tusinde tak for den store opbakning og tilslutning til AWL's første eksklusiv smagning kun for AWL's medlemmer.
Anledningen var at det lykkedes AWL at få fat på et sjældent sæt af Buffalo Traces Antique Collection igennem Poul E & Aalborg Vinhandel.
Vi var meget overvældet over den tilslutning og interesse der var til en sådan smagning - da vi offentliggjorde smagning var den udsolgt i løbet af 10 timer !!. Vi beklager, at der var nogle af jer der slet ikke fik tilbudet (jer som ingen mail-adresse har) og jer som tilmeldte jer, men ikke kom med pga. overtegning. Vi har lært meget af denne process og håber at kan gøre det bedre næste gang.

Vi havde fornøjelse af at holde smagning på John Bull Pub's hyggelige lokaliteter - tusinde tak for det.
Aftenen blev en uformel, utrolig hyggelig og hvor der var en rigtig god stemning - Mads fra whiskyimportøren MacY holdte et lille uformel foredrag omkring de whiskeys som skulle smages - tak for det lærerige indlæg.

Vi havde fornøjelsen af at smage nogle rigtige lækre amerikanske whiskeys - lidt for enhver smag - men nu kan du jo selv læse næstformandens evaluering.

Vi glæder os til den næste smagning - fredag d. 5 september - velmødt !!

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Aalborg Whisky Laug har netop holdt sin første eksklusiv smagning.
Anledningen var at det lykkedes AWL at få fat på et sjældent sæt af Buffalo Traces Antique Collection. Buffalo Trace destilleriet laver en komplet produktion af Kentucky bourbon whiskeys, efter fem originale recepter.

Antique Collection var i dagens anledning suppleret med yderligere to flasker, deres 9 års Buffalo Trace og en Eagle Rare, der er en 10 års Single Barrel Bourbon whiskey. Sortimentet så således ud:

Hvad får du for pengene?

5 x 3 cl. af noget af det bedste whiskey amerikanerne kan tilbyde, fra det højt estimerede destilleri Buffalo Trace, www-link nederst. Heraf en 9 års fra standard serien Buffalo Trace, en 10 års Single Barrel Bourbon whiskey og endelig de tre bourbons som udgør et af de få sæt af deres Antique Collection.

Et inspirerende foredrag om de enkelte whiskeys og bourbons i det hele taget af AWL medlem Mads, som også er medejer af MacY. John Bull Pub har venligst stillet hyggelige lokaler, og let servering til rådighed. De fem flasker havde en samlet værdi af knap 3000,- kr.

Buffalo Trace, er ikke meget for at handle whiskey uden for landets grænser, ikke desto mindre har whisky forhandler MacY (link herunder) sat sig på omkring en fjerdedel af alt hvad der handles uden for USA. Det har været lidt af et held, at få fingre i det sidste komplette sæt af Antique Collection serien gennem Poul E & Aalborg Vinhandel. Og det mente vi nok kunne være en smagning værd! 24 AWL medlemmer delte denne oplevelse.

Hvordan smager det så?

Bourbon får sin karakter fra sur mæsk, dvs. en del af mæsken fra seneste gæring, bringes over i den nye. Surheden hæmmer bakterievækst i det varme klima, fortæller Mads. Resultatet er en temmelig tung whiskey. Bourbon lagres på friske, svedne egetræstønder, det giver en karakteristisk vanillesmag – tydeligst i Kentucky whiskey. Karakteren rundes af med en sødme fra majsen.

Den første, Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon er 9 år gammel. Den bemærker vi allerede mens den hældes op i glassene. Det er næsten chokerende så megen duft der er ved den. Der er mange nuancer, så du får lyst til at snuse længe, - sødme, frugter, honning, og meget mere. Mads lover os at den vil udvikle sig meget ved at blive lunet godt op i hånden. Farven er mørk gylden over i det kobberfarvede. Hvis duften er chokerende, så er smagen voldsom. Smagsnoterne stiller forventning om honning, vanillie, melasse, toffee og en antydning af koriander. En stor og fyldig whiskey, lidt rå måske. Eftersmagen er fyldig og meget lang.

Rundt omkring ved bordene, snakkes der livligt. Meningerne er mange, og forskelligartede – der er brug for begge ender af skalaen. Der er dog ikke uenighed om at der er tale om kvalitet. Når du er bedst kendt med de skotske whiskys og den stil, er der virkelig noget fremmedartet her. På smageskemaet er der en kolonne der hedder ’Røg 1-5’ den blev der ikke meget brug for denne aften, der var dog en antydning af et eller andet. Det betyder ikke at indholdet af glasset på nogen måde er tamt. Der var til gengæld en helt masse andet at smage på og dufte til, noget aromatisk som næsten grænser til det parfumerede.

Eagle Rare Single Barrel Kentucky Straight Bourbon 10 år og 45%. Alle flaskerne holder i øvrigt 45%. Denne whiskey beskrives som en ’pedal-to-the-metal’ bourbon, og du begynder at finde ud af hvor det bærer hen ad denne aften. Single barrel kan med lidt god vilje sidestilles med Skotternes single cask, altså fra et enkelt fad. De sidste tre, er fra Antique Collection serien.

Eagle Rare Single Barrel Kentucky Straight Bourbon 17 år. Her sniger sig noget læder ind i duft og smag. En smule mindre sødme end de tidligere, hvilket jeg synes klæder den godt. The Spirit Journal honorerer med 96 point. Når vi går rundt og skænker en ny whiskey, fornemmer vi en en dejlig stemming. Pubben i engelsk stil, er en behagelig ramme for begivenheden. Rundt omkring suppleres der med lidt fadøl fra det righoldige udvalg.

W. L. Weller Kentucky Straight Bourbon 19 år. En af de ældste bourbons der kan købes. Weller er en uafhængig aftapper, som er kendt for noget der beskrives som hvedekarakter. Det går også igen her. Når du sidder og luner din Weller i hånden, er det i grunden en underlig tanke, at når glasset er tomt, er der simpelt hen ikke mere at få. Hvis du tror at den lange lagring har fjernet bidet fra denne whiskey, så tager du fejl. Der er stadig masser af smag og bid her. Mads nævner at når tungen bliver ved med at suse rundt i munden, er det er tegn på kompleksitet.

Sazerac Kentucky Straight Rye Whiskey 18 år, er aftenens sidste. Og som navnet siger en rye, hvor hovedingrediensen er rug. Forventningen er en mere hård spiritus, end de tidligere bourbons. Smagen har større kontraster, rye er skarpere, sødere og kan efterlade en næsten sur, umoden men alligevel delikat destillationsrest. Jeg fornemmer tydeligt rugen, og for mig bliver det klart aftenens favorit.

Summa summarum.

Hvad er det samlede indtryk af sådan en aften så. Kan Amerikanerne lave kvalitets whiskey? Ja! Det er der ingen tvivl om at de kan. De smagte whiskeys var højt forædlede kvalitets produkter. En anden ting som er værd at bemærke, er at du efter sådan en aften til enhver tid vil kunne identificere en bourbon. Det har sin helt egen karakter.

Kan du vurdere noget som helst ud fra smagsprøver på 5 whiskeys fra samme destilleri?

Det er et rigtigt godt spørgsmål! Men jeg er ikke bange for at konkludere at bourbon-sagen kræver en del mere seriøs forskning. Det kunne godt være grundlag for endnu en Amerikaner smagning, næste gang en der går mere i bredden.

Er det værd at smage på? Yeah!

Mads havde seks vigtige punkter til at runde af med:

  • Bourbon er aldrig farvet.
  • Bourbon kan sælges efter to års lagring (MacY har ingen yngre end 4 år).
  • Bourbon produceres på minimum 51% majs.
  • Rye produceres på minimum 51% rug.
  • Bourbon lagres altid på friske fade.
  • Amerikansk whiskey smager af noget…

- og det sidste punkt kan jeg roligt støtte Mads i.

Cheers!

Mere inspiration på nettet:

http://www.buffalotrace.com

http://www.macy.dk

 

Næstformanden.