Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 5. September 2003

 

World-wide smagning i Aalborg Whisky Laug

Bestyrelsen vil gerne sige tusinde tak for den store opbakning og tilslutning til AWL's 3. store smagning - en aftenen som var utrolig hyggelig i nogle spændende rammer og hvor der var en rigtig god stemning. Smagstemaet var "World-wide" herunder noget om produktion, forskel på de enkelte landes whiskys og smageteknik. Denne gang havde vi allieret os med whiskyimportøren MacY og herfra var Esben og Mads aftenenes foredragsholdere.

Denne smagning blev suppleret med en lækker buffet, som bl.a. Anders fra Rosdahls stod for. Vi var lidt skeptisk da dette tiltag jo gjorde smagningen lidt dyrere, men tværtimod kan vi igen kun sige at det blev en succes, som deltagerne tog godt imod - tak for det !
Vi havde næsten udsolgt - 79 deltagere var tilmeldt og vi kunne være max. 80 - dog var 4 forhindret i at komme - meget flot tilslutning - tak for det.
Smagningen denne gang bød på rigtig mange spændende whiskys - lidt for enhver smag - men nu kan du jo selv læse evalueringen.

Denne aften havde vi også fornøjelsen af at offentliggøre Aalborg Whisky Laug's eget whiskyglas med vores logo på - alle medlemmer som deltog fik et gratis, ligesom alle deltagere fik mulighed for at købe dem. Alle medlemmer i AWL får eet glas gratis - kan kun "erhverves" ifm. deltagelse på en smagning.

Vi glæder os til den næste smagning - fredag d. 14. November - husk også vores bustur til Whiskymessen i Kolding d. 4. Oktober.

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Smagningen.

Rammerne for den tredje ’store’ smagning i AWL, var lidt utraditionelle. Held i uheld, kan man sige. Ikke at der var noget i vejen med den oprindelige aftale på Rosdahls, men på grund af et uheld, bød chancen sig for et unikt besøg i Helligåndsklostret i Aalborg. På det sene tidspunkt, sker adgang til klostret gennem en sidedør. I gyden bag posthuset tog sækkepibespiller Rene Klemesen imod os ved indgangen.

Turen ind gennem Aalborgs ældst beboede bygning i det tiltagende mørke, lover godt for arrangementet. Kalkede gange, stearinlys, og små siderum med kalkmalerier, skaber en behagelig fredfyldt stemning.
Aftenens tema er World wide, en let, eksotisk buffet, samt en smagsprøve på en creme likør baseret på single malt. Der er lagt op til en whiskysmagning en fredag aften, hvor der er lejlighed til at komme i byen sammen med ægtefællen.

Hvordan gik det så?

Mens vi spændt venter på at få noget i glasset, indleder formanden seancen med vanlig sikker hånd. Lidt praktiske bemærkninger, og velkomst til Esben og Mads fra MacY. De to herrer, skal i løbet af de næste timer, lede os rundt i et udpluk fra whisky verdenen. På programmet er der:

Whisky, region Alder Alc. % Endelig placering
Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon (Amerika) 9 45 8
Lot no. 40 Single batch – Rye pot still (Canada) 8 43 7
From the Barrel, Nikka (Japan)   51,4 6
Van Winkle Family Reserve Kentucky Straight Rye (Amerika) 13 47,8 3
Green Spot, pure pot still (Irland) 7 40 5
Deerstalker (Highland) (Skotland) 12

40

4
Yoichi Single Malt (Japan) 15 45 Delt 1
Caol Ila OMC (Islay), (Skotland) 18 50 Delt 1
Heather Cream Likør, på Balblair single malt   17 Udenfor

Personligt glæder jeg mig meget til Caol Ila. Det er en af de helt store skotter, som jeg ikke tidligere har haft lejlighed til at smage. Ja og Lot 40, og Green Spot som der er talt en del om, og . . .
Esben og Mads indleder med at fortælle at de som et side-tema vil snakke om deres oplevelser med smagninger og måder at smage whisky på. Der bliver skænket i glassene, og det går løs.

Første whiskey er Buffalo Trace, amerikansk straight bourbon. Deltagerne fra USA smagningen i august, ved at det er whiskey der smager af noget. Det er ikke bare smagen men også duften der fylder godt. En mørk gylden whiskey, med sødme og tydeligt præg af majs, egetræ og meget mere. MacY fortæller at det er vanskeligt at vælge en åbnings whiskey. Smagsløgene er først rigtigt klar til aktion, når du når to eller tre whiskyer frem i programmet.

Både formanden og jeg er lidt bekymrede over rækkefølgen af de to første. Selv om canadiske Lot no. 40 er en rug whisky, skulle den efter smagsnoterne, være lettere end den første. Du kunne frygte at den drukner under Buffalo. Men det viser sig at de har valgt rigtigt, nok en slags kick start af smagsløgene. Jeg oplever en gylden whisky med en spændende duft med masser af frugt. Smagen har blød sødme, og udpræget citrus. Sjovt nok er der en tydelig duft af rug(-brød) i glasset, når du skyller det med vand bag efter. Lot no. 40 er speciel ved at den er laver på 100% rug, ellers blandes kornsorterne ofte i recepterne i Canada / USA.

Det viser sig at de veloplagte foredragsholdere, ikke er enige om alt i whisky smagning. De kører en underholdende ping-pong gennem hele foredraget.

Næste stop er i Japan. From the Barrel på 51,4 % fad styrke, er en slags blended whisky. Produkterne blandes og hældes tilbage på fad. Efter en lagringsperiode, tappes whiskyen direkte på flaske, og i den styrke det nu har - deraf navnet "From the Barrel". Hvis du tror at japansk whisky er billige kopi produkter, venter der en stor overraskelse. Her er tale om stor kompleksitet, og aftenens første udprægede tørv, og røg.

Sidste smag før pausen, er Van Winkle Family Reserve på 47.8% eller 95,6 proof. Van Winkle er en slags uafhængig destiller, som har fundet en Kentucky Straight Rye whisky til os. Straight Rye skal indeholde mindst 51% rug, fortæller Mads, for Straight bourbon er det mindst 51% majs. Du kan tydeligt fornemme rug i dette glas, som er noget af det bedste Van Winkle fremstiller. Winkle familien får produceret deres whiskey hos Buffalo Trace.

Efter de fire første whisky, er det tid til en pause med lidt at bide i og en kold fadøl (da whisky er et destillat af et korn produkt, tillader Mads sig at konkludere at øl er en slags halvfabrikata!). Rosdahls har i mellemtiden anrettet en lækker buffet til os. 

Her finder du så spændende ting som vandbøffel, struds, får, hjorte og vildsvin – fin duft, og smag, nogle af varerne har også en del røg!.
Anders fra Rosdahls har noget garniture med, der er behandlet på en særlig måde. Før behandlingen var det så vanvittigt stærkt, at hverken dyr eller mennesker kunne spise det, nu er det derimod meget delikat. Rosdahls har i øvrigt selv bagt noget herligt brød, valnøddebrød og hvedebrød, i stenovn til os.

Smagningen er i fuld gang igen. Fra klostret springer vi til Irland og smager på en Green Spot på 40%. Mærket er bragt til markedet af en irsk vinhandler, Mitchell & son, engang tilbage i 1920’erne. Irerne destillerer spritten en gang mere end skotterne. Der forsvinder mere smag med den sidste destillering. Du får en let og elegant whiskey, der er nemt tilgængelig. Nu er der en del summen i baggrunden, og man fornemmer en dejlig stemning under det hvælvede klosterloft.

Næste stop er i Skotlands største whisky producerende region, højlandet. Deerstalker er jagt whisky, der produceres hos Balmenach i Skotland. Esben giver en interessant historie om udviklingen af produktet, der har tradition helt tilbage til dronning Viktoria i 1800-tallet. Imens vi sidder og nyder et glas der bringer tankerne på bølgende kornmarker, lyng, honning og sherryfade.

Så er det Japan igen, Yoichi single malt. En smukt gylden whisky, med en flot duft af korn, røg og tørv. Smagen er helt i top, elegant synes jeg, eftersmagen lang og kompleks. Yoichi får mange stjerner på mit smage ark. Jeg får svært ved at vælge en 1’er mellem denne og smagningens sidste whisky. Det viser sig at Mads og Esben har ret så forskellige holdninger til om det er ok at komme vand i whisky eller ej. De bliver ikke enige, og det er vel også op til dig selv! Et spørgsmål om at få den bedste oplevelse, vel sagtens.

Caol Ila, Old Malt Cask (sherry), er én flaske ud af 228 stk. tappet af dette fad. Her får du alt hvad du venter af en Islay whisky, masser af røg, tørv, tjære og bolværk. Eftersmagen er kontant og vedholdende. Der er sikkert også en lille rest i ganen i morgen tidlig, hvis du smager ordentligt efter.

Som et kuriosum, er der smagsprøve på Heather Cream likør, det er en fætter til den kendte Baileys – bare meget bedre. Heather Cream er baseret på skotsk single malt (Balblair) og ægte fløde. Den sætter et mildt punktum for denne aftens smagning.

Præmien i konkurrencen fra bedømmelsesskemaerne er frit valg, mellem de smagte produkter. Den heldige vinder, Claus, vælger en flaske amerikansk Buffalo Trace. Dejligt at den til trods for at have haft det hårde lod som åbningswhisky, har formået at markere sig.

Smagningen i tal

Efter smagningen er der samlet sedler med deltagernes meninger ind. Deltagerne er blevet bedt om at vurdere whiskyerne efter egen smag.
Der er samlet mere end 70 skemaer ind. Resultatet ser du her ovenfor.

På den bedste placering er der næsten dødt løb mellem Yoichi (fra Japan) og Caol Ila (fra Skotland). Det er interessant at Caol Ila har fået hele 26 første pladser, mens Yoichi kun får det halve. I modsatte ende af skalaen har Caol Ila 9 sidste pladser, og Yoichi kun fire. Polariseringen af Caol Ila mod yderpunkterne, skyldes nok at den er så ekstrem i sin fremtoning.
Der er tankevækkende at de to amerikanske whiskyer er placeret så langt fra hinanden på skalaen, på trods af slægtskabet. Det gælder i øvrigt også for de to japanske.

Interessant at de to dårligste placerede (Buffalo Trace og Lot 40), til sammen har fået markant flest anden pladser. Totalt trækker de to langt mere end halvdelen af andenpladserne. Det fører til at udsvinget fra top til bund ikke er så stort, den dårligst placerede har fået mere end halvt så mange point som den bedst placerede, hvilket jo egentligt er ret flot.
Med dette kan man vel godt komplimentere MacY for whisky valget.

Ved denne smagning er der en udtalt sammenhæng mellem pris og placering, kun Deerstalker er kommet for højt op på listen ift. pris.
Set i det lys giver den mest for pengene i denne smagning.

Det useriøse hjørne

Med udgangspunkt i Helligåndsklostret i Aalborg, ud i whisky verdenen, og tilbage igen til buffet. Efter en kort pause, atter ud i whisky verdenen, og endelig retur til Aalborg. Ja så bliver det en rejse på 84.164 km. på knap 4 timer. Det giver en gennemsnitshastighed på omkring 21.000 km/t. Ikke så sært at du kan blive lidt svimmel sådan en aften! Afstanden er også nogen lunde det samme som 450 gange frem og tilbage mellem Hirtshals og Århus. Det er netop yderpunkterne for vores medlemsskare lige nu.

Hvad får du så for pengene? En lækker buffet fra Rosdahls. Smagsprøver fra otte bedre flasker whisky/whiskey og en glimrende creme likør. I alt 334,2 % alkohol. Et sæt flasker repræsenterer en værdi af 3807,45 kr. (11,39 kr. pr. %). Et levende foredrag fra MacY og forhåbentlig en god oplevelse i de hyggelige omgivelser i Helligåndsklostret.

Næstformanden.

Se fotos fra aftenen - klik her.

Mere inspiration på:

Producenten af Lot no. 40 (dog er Lot 40 ikke nævnt, da det er så lille en produktion)
http://www.corby.ca/en/home_fast.html

Van Winkle:
http://www.oldripvanwinkle.com/newbs/vw/website3.nsf/PagesByName/Home?opendocument 

Buffalo Trace:
http://www.buffalotrace.com/

Green spot:
http://www.mitchellandson.com/green_spot.html
 

Deerstalker:
http://www.inverhouse.com/
Her bor Balmenach.

Caol Ila:
http://www.islaywhiskysociety.com/caol_ila/index.html
Islay Whisky Society

Yoichi:
http://www.nikka.com/eng/

MacY:
http://www.macy.dk/
her kan du finde mere info om de fleste whiskyer fra smagningen.

Rosdahls:
http://www.rosdahls.dk/

Helligåndsklostret:
http://www.aalborg-tourist.dk/showpage.asp?ID=75
om rundvisning m.m.