Arrangementer

Evaluering af Whiskymessen 4. Oktober 2003 i Kolding

 

Bustur for Aalborg Whisky Laug til Whiskymessen i Kolding

Whiskymessen 4. Oktober 2003 i Kolding

Endelig blev det den store dag – dagen hvor Aalborg Whisky Laug skulle ned og udvide horisonten betragteligt. Nemlig den STORE Whiskymesse i Kolding.

Busturen med Schumachers Busser (NEJ – ikke F1 kørerne Michael og Ralf!) fra Aalborg til Kolding forløb uden problemer.
Ankomst klokken ca. 14.30.

Formanden havde sørget for en kopi af dagens program og en messeavis. Der bliver mulighed for at smage mere end et par hundrede forskellige whiskys. Tiden er inde til at savle lidt i kataloget, og få valgt det vigtigste ud, der er vist ingen der kan overkomme det hele. Da bussen ankommer til messen, kunne det godt se ud til at der er et par stykker der har forsøgt om formiddagen. Heldigvis er der et stabilt plankeværk lige ved hånden! I år er messen delt i et formiddagshold og et eftermiddagshold, med ca. 1000 gæster på hvert. Dem der deltog sidste år siger at det er en stor fordel, da der var temmelig meget trængsel ved smagestederne. Men nu er vi her, og der er lutter glade ansigter over alt!

Her gik Formanden ind efter billetterne. Godt for det - for der var kø så langt øjet rakte!! Nå, men det gik nu hurtigt, så da klokken var præcis 15.00 blev dørene slået op til den fantastiske messe.

Ved indgangen blev vi hver især udstyret med en bærepose (NEJ ikke til at gylpe i!) med det MEGET vigtige smageglas, en kuglepen, et smageskema samt lidt reklamer. Og så var det ellers med at få kridtet støvlerne og komme i gang. Og lad det være sagt med det samme. Det var som at komme i Slaraffenland. Ca. 225 forskellige smagsprøver. (puha det var hårdt at komme gennem dem alle – især da anden omgang skulle prøves!!). Der var mulighed for gyldne dråber til alle slags smagsløg. Bla. diskede Mac Y op med intet mindre end en ”World Wide Whisky Tour”, enten via deres store flotte stand, eller som et af de specielle arrangementer i de tilstødende lokaler. Her var der mulighed for at svælge sig i gylden fluidum fra Japan, Canada, Skotland, Irland og USA. De af Jer er der deltog i laugets sidste smagning – på klosteret i Aalborg – vil for øvrigt kunne nikke genkendende til flere af disse produkter, idet de var repræsenteret til denne smagning (Mads fra Mac Y roste for øvrigt Aalborg Whiskylaug for det store medlemstal samt det at vi sendte en hel bus entusiaster helt ned til Kolding – GODT GÅET!).

Men udover Mac Y var alt hvad der kunne kravle og gå af kompetente Whiskyleverandører repræsenteret – f.eks. MacY, Kjær & Sommerfeldt, MaxXium, Pernod Ricard, Juuls, Allied Domecq, Lago m.fl.

Der er åbenbart en stående konkurrence mellem MacY og Juul’s Vinhandel, om hvem der fylder mest på messen. I år er det MacY.
Både Juul’s og Mac Y har en eksklusivbar, med nogle ret flotte titler.


Billede fra en af standene

Der blev skænket og skænket......

Efter mange forskellige spændende Whiskyprøver, må sekretæren endnu engang erkende at de kraftigt røgede produkter ikke falder i god jord!! Men alle kenderne siger – at når jeg bliver stor (hvilket jeg egentligt synes jeg er!) så skal jeg nok lære at nyde dem. Den tid den glæde !?

Formanden og næstformanden fulgtes ad til to masterclasses. Først Michael Urqurhart fra Gordon & MacPhail (hvis produkter står næstformandens hjerte meget nær), som lod os smage 5 af deres produkter. Fra det ultra lette Rosebanks, til en kraftig Ardbeg fra 1974.

Anden masterclass var Heavy Laing, med Steward Laing, fra Douglas Laing (hvis produkter står formandens hjerte meget nær og nu også næstformandens nr. 2’s hjerte meget nær). Heavy! er kun et fattigt ord, Steward Laing havde fundet tre super koncentrerede whiskys til os.
Vi var kun ca. 8 personer til denne smagning så der blev skænket rundhåndet af de 3 whiskys vi skulle smage (læs: vi skænkede selv !!)

Vi startede med en Millburn 1967 – meget mørkebrun, kraftig og træagtig duft, eksplosiv i munden med meget egetræ, meget lang eftersmag, som nærmest brænder – flot whisky efter den er så gammel.
Så kom Brora 1972 Old Rare Malt – meget mørk gylden farve, igen en kraftig og eksplosiv whisky, som ”brænder” – vi fornemmer både peber og tørv – meget flot whisky.
Sidst men ikke mindst kom vi til dagens højdepunkt (det nu lukkede) Port Ellen 1983 med Sherry-finish – woww – bare duften som spredte sig i lokalet.

Vi brugte lang tid på at dufte og varme denne whisky – der skulle ”kæles” for den. Utrolig mørk i farven, vi duftede salt, læder, røg og ikke mindst sherry. Nu skulle den smages – uhmm, imponerende sikken fylde, salt, tørv, sherry og hvilken lang eftersmag – en imponerende Islay-whisky – kan kun anbefales !!
Både formanden og næstformanden havde julelys i øjnene da vi forlod lokalet – sikke en smagning

Vi kan kun sige en ting om masterclass, prøv det!


Billede fra scenen - der afholdes whisky-auktion

Nå, men selvom det var en Whiskymesse drejede det hele sig nu ikke om Whisky. På scenen var der fantastisk underholdning med et 8 mands sækkepibeband – utroligt, men det lød faktisk godt. Og på et senere tidspunkt blev scenen indtaget af nogle ganske søde River Dance piger!
Udover Whisky kunne man også smage nogle ordentlige cigarer, samt øl ved Danske Ølentusiasters stand!! Og for det ikke skal være løgn, så havde man tøjret to Skotske Højlandskvæg – med langt hippiehår lige udenfor en af hallerne. Det var en reklame for oksespegepølser!

Nå, men efter ca. 5 timer smagning var humøret og især lydniveauet ved at være ret højt. Og nu var det så på tide at forsøge at sigte sig ind på Schumacher – eller i det mindste bussen, så hjemturen kunne begynde. Og her hoppede kæden af for sekretæren. Han ramte aldrig bussen, men blev efterladt i Koldings natteliv. Historien vil vide at det var planlagt – men kan det nu også være rigtigt??

Desværre går tiden alt for hurtigt, og vi er i bussen på vej mod Aalborg igen. Der er ikke nogen søsyge om bord, så der er ikke behov for poserne. Blot tid til lidt eftertænksomhed, en smule små sludren oven på de mange indtryk, og lidt fastfood på et stop under vejs.

Alt i alt en meget vellykket messe !!

Klogt ordsprog (vist nok fra ØLstrig): "Du bør ikke drikke alene - thi hvem skal da slæbe dig hjem??"

Slainte, sekretæren, formanden og næstformanden.