Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 14. November 2003

 

Speyside smagning i Aalborg Whisky Laug

Bestyrelsen vil gerne sige tusinde tak for den store opbakning og tilslutning til AWL's 4. stor smagning - en aftenen som var utrolig hyggelig i nogle spændende rammer og hvor der var en rigtig god stemning. Smagstemaet var "Speyside" herunder noget om produktion, forskel på de enkelte destilleries whiskys. Denne gang havde vi allieret os med en af Danmarks whiskykapaciteteter Peter Kjær fra Krut's Karport, som aftenens foredragsholder. Peter udsatte os for en spændende dufttest og vi lærte hvordan vi laver gode smagsnoter. Et meget spændende og inspirerende foredrag leveret af en sprudlende foredragsholder - tak for et supert foredrag, Peter.

Den største smagning vi har holdt til dato - 86 deltagere var tilmeldt - meget flot tilslutning - tak for det. Denne smagning blev også suppleret med en lækker buffet, som kokken fra Rosdahls stod for. Men buffet'en blev desværre et flop - der var alt for lidt mad (mere om det senere).
Jeg vil gerne på vegne af Aalborg Whisky Laug's bestyrelse og den ansvarlige fra Torvehallerne hos Rosdahls, Ib undskylde den manglende/lille buffet. Vi har lært meget af denne fejl og vil sørge for at det ikke gentager sig.
Heldigvis fik deltagerne en oplevelse ud af foredragsholderen og ikke mindst det vigtigste selve whiskysmagningen.

Smagningen denne gang bød på rigtig mange spændende whiskys - lidt for enhver smag - men nu kan du jo selv læse evalueringen.

Til sidst vil bestyrelsen gerne sige tusinde tak for i år og for den store opbakning i 2003 - vi glæder os til 2004 og mange nye smagninger.
Vi glæder os til den næste smagning - onsdag d. 4. februar - Islay smagning kun for medlemmer af AWL.

Rigtig god Jul og Godt whisky Nytår

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Smagningen.

Så var tiden så fremskreden, at Aalborg Whisky Laug skulle afholde årets fjerde og sidste smagning. (sandhed med modifikationer – for vi har faktisk afholdt fem smagninger!!) Og denne gang var temaet Speyside. Vi havde henlagt smagningen i den imponerende Torvehal hos Restaurant Rosdahls. Så de fysiske rammer var bare på plads. Og på det foredragsmæssige havde vi været helt ovre på den forkerte side af Storebælt for at hente en af Whiskykapaciteterne ind. Nemlig Peter Kjær fra Krut’s Karport i København.

Hvordan gik det så?

Mens vi spændt venter på at få noget i glasset, indleder formanden seancen med lidt praktiske bemærkninger, og velkomst til Peter Kjær fra Krut's Karport i København.
Peter Sprudlede lige fra starten, og mens vi smagte den første Whisky, en Shieldaig – Blended, sørgede han for at pille snobberiet af det at smage Whisky, vin med mere. Nemlig ved at forklare at det er vigtigt at det er ens egen smag man smager – og ikke det andre siger. Eksemplificeret ved, at når folk lige har læst eller hørt noget af eks. Jim Murray – ja så er det de utroligste ting man kan smage i en Whisky, blot fordi Jim siger det. DET PASSER IKKE!!!! Vi har alle sammen forskellige evner til at dufte og smage. Så er det slået fast. Og for ligesom at give et eksempel på dette, havde Peter placeret 12 små pilleglas på hvert bord. (Jeg troede i første omgang det var hovedpinepiller der stod – og tænkte, nøj hvor gi’r Speyside Whisky åbenbart tømmermænd - med alle de piller der udleveres!) Hvert glas indeholdt en eller anden duft – som vi skulle prøve at gætte. Og lad det være sagt med det samme. Det var ikke ret nemt. Faktisk var der ikke nogen der havde alle tolv duftprøver korrekte! Og for mit vedkommende, ja der så det lidt skidt ud. Jeg tror det blev fem eller seks rigtige!

Efter at have smagt den første Whisky var Peter snakket varm, og næsten umulig at stoppe. Men det skal også lige indskydes at arrangementet var lidt i tidsnød, idet Peter skulle med et tog hjem til København igen midt på aftenen.

 

Hvilket også betød at fourageringen var flyttet til EFTER smagningen (mere om det senere).
Programmet for resten af aftenen var som følger:

- Shieldaig Blended 40 %
- Dun Bhegan 8 år 43 %
- Strathmill 1991 Connoisseurs Choice 40 %
- Macallan 18 år 43 % (blind smagning)
- Macallan 26 år Bourbon-fade Old Malt Cask
  50 % (blind smagning)
- Linkwood 1989 Old Malt Cask
  Rom finish 50 %
- Benromach 18 år 40 %
- Glenlivet 1977 Cask Strength(sherry)
  Scott's Selection 56,9 %

Måske kunne det nu være interessant lige at vide lidt mere om Speyside - Området i det skotske højland omkring floden Spey (se kortet ovenfor).
Speyside er almindeligt anerkendt som hjertet i whiskyproduktionen. I Speysideregionen i Highlands ligger ikke færre end halvdelen af de skotske maltdestillerier. I dag ligger der ca. 40 destillerier i området. Til trods for, at destillerierne ofte ligger tæt op ad hinanden fremstilles der i regelen karaktermæssigt vidt forskellig whisky. Speysides Single Malts er generelt kendt for deres elegance, deres blomsteragtige lynghonningsmag og deres sommetider beherskede og behagelige tørvearomaer. Derudover er der to yderligheder: den store, sherryagtige whiskytype, som fx The Macallan, Glenfarclas og Aberlour, og den mere forfinede stil som fx Knockando, Glen Grant eller The Glenlivet.

Smagningen i tal

 

Point

Placering

Shieldaig Blended 40 % 223

8

Dun Bhegan 8 år 43 %

264

7

Strathmill 1991 Connoisseurs Choice 40 %

308

6

Macallan 18 år 43 %

314

5

Macallan 26 år Bourbon-fade Old Malt Cask 50 %

336

4

Linkwood 1989 Old Malt Cask Rom finish 50 %

371

3

Benromach 18 år 40 %

435

2

Glenlivet 1977 Cask Strength(sherry) Scott's Selection 56,9 %

486

1

Yderst spændende bedømmelse af whisky i Speyside smagningen.

Den særdeles stærke Glenlivet fra 1977, det år hvor The Glenlivet blev overtaget af Seagram, på hele 56,9% alkohol er faldet til vore hjerter i denne smagning. På diagrammet herover, rejser den sig som et tårn over de øvrige. Langt over halvdelen af alle førstepladser og kun en enkelt sidste placering. Pointfordelingen taler samme sprog, også her er Glenlivet en klar vinder.

På diagrammet kan du også se at der som helhed er der langt mere enighed i bedømmelsen. Også tydeligt mere end der har været på nogen tidligere smagninger. Kan det mon skyldes at Peter Kjærs metode til smagsbedømmelse, får os til at lægge mærke til nogle flere og nye ting. Bliver vi bedre til at smage, dufte og føle whisky, eller bliver vi bare mere ensartede i vores opfattelse af spiritussen. Det bliver interessant at se i løbet af de næste smagninger, hvordan vurderingerne falder ud. Selv synes jeg at det er blevet lettere at bedømme.

Benromach 18 års på 40% placerer sig sikkert som nummer to, med flotte point og flest anden placeringer. Bemærk den lave alkohol procent, i forhold til Glenlivet. Benromach lukkede i 1983, men er glædelig vis genåbnet af Gordon & MacPhails i 1989.

Bedømmelsen af Linkwood 1989 OMC i fadstyrke, lagret på rom fade, taler også sit tydelige sprog. Linkwood har ry for at være meget kompleks og elegant. Koncentrationen af point findes i den høje ende. 18 år på rom fade kan åbenbart godt finde tilhængere i det nordlige Danmark.

Macallans er et af tidens mest omtalte og roste destillerier. I denne smagning skiller den 18 års sig lidt ud fra mængden, ved at have en jævn fordeling af placeringer. Den 26 års, lagret på bourbon fade, har åbenbart skuffet os en del, alder er ikke alt. Dermed ikke sagt at det er en ringe whisky - faktisk slet ikke. Bourbon-fad-lagringen er reelt en speciel lagring for lige netop Macallan og derfor utrolig interessant at smage.
De to whiskys fra Macallan var lavet som blindsmagning og det gav en del diskussion - hvad det var deltagerne sad med i glassene mht. dels alderen og hvilken fadlagring der var tale om. Den bourbon fad lagret var svær for deltagerne at gætte både mht. alder og fadtypen - men det gjorde det jo blot lidt mere spændende.

Strathmill fra 1991 får egentlig en rimelig bedømmelse, men kan ikke klare sig i dette selskab. Strathmills kan først fås som singlemalts fra en gang i 1980’erne. Her er der forventninger til appelsin noter.

Dun Bheagan i en 8 års udgave, som den der står i glasset her ved siden af mig, er temmelig ung og har det også svært her. Det er dog et ganske velsmagende produkt.

Da det har været sagt ved flere lejligheder at smagsløgene først lige skal varmes op, havde vi valgt at starte med en god og robust whisky, og til en anstændig pris. Kim og Peter Kjær havde valgt Sheldaig Blended til at trække læsset. Jeg synes at det er en god ide, og vi vil tage det op igen i fremtidige smagninger. Kan det være med til at højne den samlede oplevelse, er der vel ikke nogen der piver over at der er en whisky mere med på programmet. Det byder yderligere på den fordel, at der er noget at holde der forholdsvis bedre (dyrere) produkter op imod.

På trods af travlheden, var der dog tid til en pause midtvejs, hvor der bl.a. var mulighed for at smage Single Malt øl!!

Peter takkede herefter af og roste den store interesse for smagningen hvorefter han så hastede til toget. DOG nåede Peter lige at vise os hvordan man skåler korrekt – men lad det være sagt med det samme: Denne lange remse har gemt sig i Whiskytågerne!!

TAK FOR ET GODT FOREDRAG, Peter.

Evalueringsskema

Inden spisning trak vi, traditionen tro, lod om en af aftenens herlige whisky flasker, blandt alle de indsamlede evalueringsskemaer.
Og da vi havde fået en glad vinder rejste formanden sig prompte, måske i et anfald af kådhed over den store opbakning Whiskylavet har fået i sit fødselsår, og proklamerede, at vi fluks ville trække endnu en vinder. Så herfra skal lyde et stort til lykke til de to vindere!!


Formanden, Kim overrækker aftenens vinder (til højre), Willy Karlsen, en flaske 18 års Macallan


"En ekstra vinder" - Henrik Simonsen - valgte en 18 års Benromach

Spisningen

Dette endte med at blive lidt af et kapitel for sig. For med restaurant Rosdahls som nabo, var der store forventninger til det kulinariske.
Her introducerer kokken, Michael fra Rosdahls aftenens buffet.

Men her hoppede kæden desværre af. Der blev godt nok annonceret Jordskoggesuppe, spændende oste med masser af hjemmebagt brød og sidst men ikke mindst Trøfler med Whisky!! Men ak – et eller andet sted havde man forregnet sig (læs hos Rosdahls) og havde derfor tilberedt LANGT FRA NOK mad, så alle maver kunne mættes. Dette var desværre den mindre positive del af arrangementet. Efterfølgende har Whiskylauget fået en undskyldning fra Ib, den ansvarlige for Torvehallerne hos Rosdahls. Tak for det – og vi er i bestyrelsen hermed blevet klogere med hensyn til sammensætning og leverance af menuen i forbindelse med fremtidige smagninger!

 

Det useriøse hjørne

Sammenlagt 16 cl. pr. næse på i alt 363% (over normalen). Whiskyen er fordelt på 8 flasker til en værdi af ialt 4793,- kr. (meget over normalen) og en alder på 122 år (også meget over normalen). Nogle dyre procenter denne gang, 13,20 kr. pr. % eller næsten 40 kr. pr. år. En mild men fyldig oplevelse, Skotlands produkter i den absolut bedste ende af kvalitetsskalaen.

Slainte
Sekretæren &
Næstformanden.

 

Mere inspiration på:


http://www.krutskarport.dk/


http://www.themacallan.com/


http://www.theglenlivet.com/top.html


http://www.benromach.com

Dun Bhegan (specielt link!)