Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 12. Marts 2004

 

Irsk smagning i Aalborg Whisky Laug

Årets anden stor-smagning var en af de mere "bløde" - smagstemaet var "Irsk whiskey" - samme aftenen blev den årlige generalforsamling afholdt. Klik her for at se referatet og regnskabet.
Bestyrelsen vil gerne sige tusinde tak for den store opbakning og tilslutning til såvel smagningen som generalforsamlingen - en aftenen som var utrolig hyggelig i nogle spændende rammer og hvor der var en rigtig god stemning.
Smagningen foregik denne gang i nogle hyggelige selskabslokaler hos Café Frederiksberg i Vejgaard i Aalborg.
Denne gang havde vi allieret os med en af Danmarks store whiskykapaciteter indenfor Irsk whiskey som foredragsholder, Jesper Rainer fra Odense. Jesper fortalte os på en meget inspirerende måde om Irsk whiskey, dens fremstilling og meget karakteristiske træk - tak for et spændende foredrag, Jesper.

Denne smagning blev også suppleret med en utrolig lækker irsk inspireret buffet, som køkkenet hos Café Frederiksberg stod for - tak for en lækker og velsmagende buffet, Claus

Smagningen denne gang bød på et meget bredt spektrum af spændende irske whiskeys - men nu kan du jo selv læse evalueringen - god fornøjelse.

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Irsk smagning på Café Frederiksberg

Temaet for Aalborgs Whisky Laug smagning denne aften på Café Frederiksberg var Irsk Whiskey, - nu med generalforsamling!
Denne aften kom til at byde på en beskeden uhøjtidelig optakt til et royalt bryllup, en ultrakort generalforsamling, en hyggelig, vidende fynsk foredragsholder, et par heftige whiskey overraskelser, en spændende irsk inspireret buffet i hyggelige omgivelser og en rigtig Irish Coffeé

Bestyrelsen havde en ide om at generalforsamling, nok var et vel tørt emne for whiskey entusiaster. Heldigvis var formanden kommet i besiddelse af et lille parti Australsk whisky Sullivans Cove, oven i købet fra Tasmanien (heraf forbindelsen til det royale bryllup). Den Tasmanske whisky blev ekstraordinært budt rundt, under selve generalforsamlingen – mere om den andet steds på hjemmesiden. En lidt pudsig ting, den australske whisky, men så populær, at resten af oplaget straks blev solgt.
 

The Irish

Skiller sig ud fra mængden på mindst tre områder i whiskey sammenhæng. Irske munke tilskrives æren for at være de første der brændte whiskey i Europa. Til medicinske formål, såmænd – livets vand fortæller Jesper Rainer med stor entusiasme. For det andet, den anderledes måde at stave produktet på whiskey, modsat skotternes whisky. Endelig er det normalt at destillere sin whiskey tredobbelt i Irland, hvor det ellers er almindeligt at destillere kun to gange. Produktet opleves ofte som velsmagende, mildt, let, og parfumeret. Den grønne ø, har lange stolte traditioner for hjemmebrænding (Hjemmebrændt = poteen) og det lille folks bidrag til whiskey samfundet er upåklageligt.

 

Aftenens smageprogram

Surprise: Sullivans Cove, Australsk single malt
1. Green Spot pure pot still
2. Bushmills 10 års Single Malt
3. Midleton Very Rare 2001
4. Knappogue Castle 1992
5. Redbreast 12 år pure pot still
6. Connemara Single Malt
7. Cadenhead Cooley 10 år Cask Strength
8. Irish Coffee (baseret på Jameson whiskey)
9. Celtic Crossing (likør)

To af aftenens produkter (Connemara og Celtic Crossing) var på anbefaling af to af laugets medlemmer - tak for det.
Dog skal siges at Connemara'en voldte en del problemer at skaffe da det viste sig at der ikke mere er nogen importør i Danmark for denne whiskey - til al held lykkedes det formanden at skaffe nogle flasker som den tidligere importør havde på lager. Så det var en whiskey med forhindringer - men besværet værd da vi smagte den - en lækker lille sag - restlageret blev dog også hurtigt solgt.

Hvordan gik det så?

Da generalforsamlingen var veloverstået, så bød formanden foredragsholderen, Jesper Rainer, velkommen.


Fra venstre Formanden (Kim), Næstformanden (Bo) og foredragsholderen Jesper Rainer

Selv om Jesper er velbevandret i Irsk whiskey, er der alligevel noget i programmet han ikke har smagt før, og det giver anledning til lidt rokeringer. (Det er rart at Lauget kan overraske selv en garvet foredragsholder)


Jesper fortæller om den Irske whiskey, fremstillingsmetoden og de karakteristiske træk

Vi startede den irske smagning med Green Spot - en meget rost whiskey - en god fyldig, kraftig og med en lidt krydret eftersmag. En rimelig kraftig start på det irske. Så var det meningen at vi skulle have smagt Bushmills 16 års, men den er desværre udsolgt i Danmark og også fra destilleriet, så vi måtte "nøjes" med Bushmills 10 års. En typisk irsk whiskey - meget mild i duft og også i smagen - let fyldig og meget blød eftersmag - har dog en kort eftersmag - en mange vil kunne lide.
Så gik vi over til noget helt andet - Redbreast 12 års - flot duft og med en fyldig olieagtig lidt krydret smag - og sikken lang eftersmag - en utrolig flot irsk whiskey, hvilket deltagerne også tilkendegav ifm. evalueringen (se senere).
Så ventede deltagerne spændt på den næste - Midleton Very Rare 2001 - noget af den ypperste af irsk whiskey, også at dømme efter prisen (over 1000 kr. pr. flaske). En flot fyldig fed og honningagtig smag, hvor eftersmagen var fyldig, sødmefyldt og lidt krydret - alt i alt en utrolig flot whiskey - men var den pengene værd ?? - det lader vi hver enkelt deltager selv vurdere.

Under vejs afbrydes smagningen af en flot buffet, som Claus på Café Frederiksberg havde sat sammen til os.

Buffet'en er sammensat efter det Irske tema. Her finder du blandt andet:
- Fiskeanretninger
- Lammegryde
- Kål og bacon
- Oksekød kogt i Guinness øl
- Irish stew og kylling
- Ost

En buffet der høstede megen ros og ikke uden grund - mums det smagte......

Smagningen fortsætter - Knappogue Castle 1992 (fra Cooley) - en whiskey som Jim Murray udvælger fadene til og sammensætter - en af de få single malt whiskey fra Irland - en irsk whiskey med typisk skotsk islæt. Meget fyldig og kraftig i smagen, med en utrolig flot og lang eftersmag som fylder godt - en flot whiskey - men ikke typisk irsk.
Så var vi fremme ved Cadenhead Cask Strength (59,8 %) Single Malt Cooley - whooooo - så bliver man overrasket - alene duften, her var der røg og lidt olie. Smagen kraftig og røget som også gik igen i eftersmagen - en fantastisk flot og kompleks whiskey.
Der var vist ingen af deltagerne (ej heller foredragsholder) der troede at irerne kunne lave en så kraftig og røget sag (var der nogen der sagde Islay....næsten...) - det var en whiskey som faldt i mange af deltagernes smag (se senere).
Så var turen kommet til Connemara single malt - den som Jesper (foredragsholder) troede var den mest røget af de produkter vi skulle smage - vi skulle have byttet om på den foregående og denne - men pyt det gik jo alligevel. En flot typisk irsk whiskey - blød med noget sødme - men så kommer det atypiske det lidt røget - en rigtig lækker whiskey som i finish'en "bider" lidt - en rigtig flot og spændende whiskey - hvorfor er der ikke mere nogen dansk importør til denne whiskey ??

Inden aftenen var omme, lærte Jesper os desuden at lave en Irish cofeé, lige efter bogen. Så nu ved vi hvordan man laver den rigtig.

Finish'en ovenpå Irish coffee var den irske likør Celtic Crossing - en sød med meget velsmagende irsk likør.

Ja, vi lærte en del om de irske whiskey og kom vidt omkring - lige fra de helt milde til nogle ret kraftige - og sågar nogle røget......

 

Smagningen i tal

Først pointfordelingen:

Endelig placering

1

Redbreast 12 år
pure pot still

2

Cadenhead Cooley
10 år Cask Strength

3

Connemara Single Malt

4

Midleton Very Rare 2001

5

Knappogue Castle 1992

6

Bushmills 10 års Single Malt

7

Green Spot pure pot still

 

Redbreast er placeret i toppen, til trods for en relativt beskeden pris. Den følges af Cadenhead i cask strength, som i øvrigt gør sig bemærket ved at være temmelig røget. Prøver du at undersøge pointfordelingen på 1. til 4. pladserne viser det sig at Cadenhead har suverænt de fleste 1. pladser, 26 mod nærmeste som kun har 9. Årsagen til at Redbreast får så mange point, er at den falder ’mellem godt’ i smag for rigtigt mange af deltagerne. Den får hhv. 11 og 19, 3. og 4. pladser.

Først på 3. pladsen kommer Midleton Very Rare, der er aftenens suverænt dyreste whiskey, til mere end 1000,- kr. flasken.
Smag følger ikke altid pris, som det også har været konstateret tidligere.

 

Evalueringsskema

Efter smagningen trak vi, traditionen tro, lod om en af aftenens herlige whisky flasker, blandt alle de indsamlede evalueringsskemaer.
Nej, det blev til to vindere denne aftenen, da formanden synes at vi skulle fejre foreningens 1 års dag (mon ikke at det også skyldes det rosende bifald bestyrelsen fik under generalforsamlingen....). Herfra skal der lyde et stort til lykke til vinderne


Cadenhead 10 års Cask Strength - Cooley


Redbreast 12 års

Auktion

Til sidst afholdte vi, næsten tradition tro, en auktion over de resterende små "sjatter" der var tilbage.
Carsten (Laugets sekretær) var frisk og var aftenens auktionarius - en festlig afslutning på en herlig aften.
Carsten i "aktion" (beklager at Carsten er fotograferet bagfra, men det var det eneste billede der duede)

 

Det useriøse hjørne (af næstformanden)

Samlet pris for et sæt 3423,- kr. i alt 306%, fordelt på 7x2 cl. plus en overraskelse, en Irish Coffee og en likør.
Et indblik i hvorfor Irerne er et glad folkefærd........

Tak til Jesper Rainer for et godt indlæg, tak til Claus fra Café Frederiksberg for de hyggelige rammer og tak til irerne for deres fremragende produkter.

Slainte
Næstformanden og Formanden