Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 30. April 2004

 

Amerikaner smagning med Jim Murray i Aalborg Whisky Laug

Smagstemaet denne gang var "Amerikansk whiskey - Bourbon og Rye" - og lad mig sige fra en start - en smagning der var stillet store forventninger til. Store forventninger fordi det var selveste whisky-guru'en og -forfatteren Jim Murray som var foredragsholder - vel nok den største whiskykapacitet i hele verdenen.
Aalborg Whisky Laug er meget stolte over at det lykkedes os at få Jim til Aalborg, hvilket vi bl.a. kan takke Søren fra whiskyimportøren MacY for.
Blev de store forventninger så indfriet ? - til det kan vi kun svare ja og meget mere til - dette var en kanon spændende smagning.
Evalueringerne talte deres eget tydelige sprog - så flotte karakter har vi ikke fået før - mange var udenfor kategori vel og mærket i den gode ende - kommentarer som "Det bedste jeg har oplevet ud over min fødsel", "exceptionel", "kanon", "vi vil have Jim som fast foredragsholder" osv. osv. - sådanne tilbagemeldinger taler deres eget tydelige sprog - tak for det.

Foruden Jim Murray var det lykkes os at få Aalborg Kloster som rammen omkring smagningen - ja mere perfekt kunne det ikke blive.

Jim fortalte os på en meget levende og inspirerende måde om amerikansk whiskey, dens fremstilling og karakteristiske træk.
Jim krydrede sit foredrag med rigtige mange sjove historier - det er imponerende hvad den mand har oplevet og stadig oplever og ikke mindst kan huske i detaljer - waoo kan man kun sige. Mange gange følte vi os nærmest en del af historien - man levede sig virkelig ind i dem.
En aftenen som var utrolig hyggelig og hvor der var en kanon god stemning. Et spændende og meget inspirerende foredrag - tak for et kanon spændende foredrag og hyggelig aften, Jim.

Denne smagning blev til sidst også suppleret med en lækker buffet, som Ib Kjærulf stod for - tak for en lækker buffet, Ib.

Hovedparten af billederne af taget af Jesper Schwartz Nielsen - tak for hjælpen, Jesper.

Smagningen denne gang bød på rigtig mange spændende whiskies - men nu kan du jo selv læse evalueringen - til jer som ikke var med kan jeg kun sige at I er gået glip af en mega stor oplevelse - men prøv at læse evalueringen og mærk suset.......god fornøjelse.

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Amerikaner smagning med Jim Murray, på Aalborg kloster


Aalborg Kloster - de helt perfekte rammer til sådan en aften

 

Aftenens tema er Jim Murray, ingen tvivl om det. Der bydes på Amerikansk Whiskey, Sour Mash, Straight Burbon, og Rye. Ja og som sagt Jim der fylder aftenen ud med sin store personlighed, sin fantastiske evne til at formidle sin viden om Whisk(e)y og evne til at smage og dufte. En aften der desværre gik alt for hurtigt, mens Jim snakkede, og han snakkede meget! Kun afbrudt af korte pauser, mens vi andægtigt smagte på varerne, på Jims manér. Rammerne for denne aften, var Aalborg Klosters hyggelige lokaler. Jim Murray har først lige fundet ud af at han senere på aftenen skal signere sin seneste bog ’Whisky Bible 2004’ på et kloster, og er lidt bekymret i den anledning. Men vi kan allerede nu afsløre at han ikke bliver ramt af lyn oven fra, og overlever aftenen i bedste velgående. Mere om det senere…

Aftenens program:

 • Smagning

 • Lodtrækning om en flaske George T. Stagg (måske er der noget om at man kommer nærmere himlen i et kloster!?)

 • Signering

 • Buffet

Selve smagningen

Lidt faktuelt inden vi starter - Bourbon en whiskey baseret på min. 51% majs - Rye en whiskey baseret på min 51% rug.
Blandt deltagerne var der mange som ikke kendte til amerikansk whiskey ligesom nogle havde nogle fordomme, som jo som regel kommer af uvidenhed, og netop den uvidenhed som mange lider af når det gælder amerikansk whiskey, bekæmpes på den mest nænsomme og reelle måde – ved at smage på det, så lad os starte.....


Traditionen tro - formanden byder velkommen


Aftenens hovedperson - Jim Murray

 

Den første whiskey vi fik i glassene var Ancient Ancient Age 10 års Bourbon, en whiskey med megen frugt, sødme og rug i duften. Smagen var god kraftig, fyldig med en hvis fedme og man fornemmede honningen. Eftersmagen var utrolig lang, fedmefyldt og honningpræget. En flot harmonisk whiskey.

Allerede her blev mange af deltagerne forbavset og sagde - jamen det smager jo godt, ja nogen brugte ordet fremragende.

En flot whiskey som også fik en høj karakter - se senere.

 

Old Weller Antique "The original 107 Brand" - 7 års Bourbon - nu var alkohol procenten på 53,5 %.
Denne whiskey havde en del hvede i sig hvilket man også fornemmede. En rå, lidt krydret og alligevel sødmefyldt duft. Smagen var krydret og den nærmest "brændte" - men finish'en var meget kort - øv. Men alt i alt en spændende whiskey - nu var vores smagsløg varmet godt op.......

Jim brugte lang tid på at forklare os at man putter ikke vand i sin whiskey - der er nok vand i dem - så han vil ikke have at nogen overhovedet denne aften puttede vand i deres whiskey. Vi skulle smage den ægte vare - derimod måtte vi meget gerne varme whiskey'en (glasset) i hånden så folder whiskey'en sig rigtig ud.

 

Elmer T. Lee Single Barrel - 10 års Bourbon - så var turen kommet til Elmer - flot duft man fornemmede rugen, frugt og megen blødhed. Smagen - her meldte sig den fyldige, lidt fede og olieagtige smag - fantastisk flot. Eftersmagen bar fortsat tydelig præg af det lidt fede, olieagtige og den "hænger" lang tid i ganen.
En utrolig flot harmonisk whiskey - hvilket mange af deltagerne var enige i.

Old Rip van Winkle - 15 års Bourbon - igen var alkohol procenten på 53,5 %. Duften var sødmefuld, egepræget og alligevel en hvis blødhed, men når du først smagte den blev den voldsom - kraftig, varm og lidt brændende. Eftersmagen bar tydelig præg af eg, varme og lidt bitterhed.

 

En fuld koncentreret Jim - han smagte selv alle produkterne og kommenterede dem udfra hans oplevelser. Imponerende sanseapparat den mand har !!

Jim havde hele aftenen samtlige deltagere i sin "hule hånd" - vi duftede og smagte på whiskey'en når han sagde vi skulle. Det er første gang vi har oplevet en foredragsholder have så stor kontrol over deltagerne - imponerende flot.


Alle lyttede intenst til hvad der blev sagt

 

Turen var kommet til Old Charter Proprietor's Reserve - 13 års Bourbon
Her fornemmede man en del rug, let sødme og en hvis blødhed.
Smagen var bitter chokolade men med en blød rug-smag. Eftersmagen var blød vanilje - lidt fed og meget blød.
En flot karakterfuld og charmerende whiskey.

 

Så var turen kommet til aftenens dyreste whiskey - Blanton's Single Barrel Proof - 10 års Bourbon - meget speciel, men utrolig flot flaske og sidst men ikke mindst - med den højeste alkohol procent vi til dato har smagt - 67,7 %.......
Sikken en duft - voldsom kraftig sødmefuld eg - koncentreret bourbon - så skulle vi smage.....
Var der nogen der sagde ildebrand ? - hold dog op - meget kraftig, peberagtig og alligevel lidt honning - imponerende.
Jim bad os tag en ordentlig slurk og holde den i munden et stykke tid og så synke den langsomt - vi prøvede - her fik hovedparten af deltagerne tårer i øjnene - hold op hvor var den kraftig og rå, men alligevel en fantastisk kompleks smag - super super flot. Eftersmagen var fed og man fornemmede lakridsen - flot flot. Men hold dog op hvor den brændte.......spændende oplevelse.
Pudsigt nok var det denne begge vores vindere valgte - se senere.

Så var vi klar til Rye (rug) whiskey'ene. Rye whiskey er den sjældneste form for whiskey i verden - så vi glædede os.

Van Winkle Family Reserve - 13 års Rye - netop denne aftapning fra Van Winkle er rigtig sjælden. Duften bar tydelig præg af at der var tale om en Rye whiskey - hvis basis er rug - var der nogen som sagde rugbrød ?
Smagen var tydelig rug præget - meget fyldig og karakterfuld whiskey.
Eftersmagen var fortsat fyldig, fed og varede lang tid. En utrolig flot whiskey.

Så var turen kommet til Sazerac Straight Rye - 18 år - verdens bedste rye whiskey og kåret som årets whiskey i USA 2002.
Duften er utrolig fyldig, med en hvis sødme og en masse rug - utrolig flot.
Smagen var varm, fyldig og utrolig kompleks med mange nuancer.
Eftersmagen fed, fyldig og hænger lang tid i ganen.
En imponerende flot whiskey - har fået 96 point af 100 mulige af Jim (jvf. hans bibel)

 

 

Lodtrækning om en flaske George T. Stagg

Så var en aftenens finale punkter nået - vi skulle trække lod om en flaske George T. Stagg Bourbon sponsoreret af Søren fra Whisky Importøren MacY - tak for det Søren. En flaske der ikke kan købes i Danmark og der findes efter sigende ingen forbrugere i Danmark som ejer sådan en flaske - den er meget svær at få fat på - Jim giver den 97 point ud af 100 mulige - skriver i hans bibel citat "I cannot really find a fault here" - altså en af verdens bedste whiskey'er.
Da Jim fandt ud af at der skulle trækkes lod om denne flaske blev han lidt fortørnet - det kunne ikke være rigtigt at kun én person skulle have fornøjelsen af denne whiskey - han argumenterede i lang tid for at vi alle skulle smage den. Efter hånden havde Jim fået "pisket" en stemning op og alle synes at vi skulle smage den. Formanden rejste sig resolut og spurgte om der var nogen indvendinger imod at vi ikke trak lod men at vi smagte den istedet - INGEN var imod og alle jublede da vi alle skulle smage - det behagede Jim at vi alle fik del i den.
Nu var vi alle spændte på om der virkelig var tale om en af verdens bedste whiskey'er - proppen blev lirket af og den blev skænket - kun 1 cl. pr. person da vi jo kun havde én flaske.
Jim styrede igen smagningen 100 % - og havde kontrol over alle - hvilket var imponerende efter at vi havde smagt så mange whiskey'er.

 

Sikken en duft - imponerende - her var mange nuancer flot flot. Vi skulle nu tage en pæn slurk - luk øjnene - og læn nakken tilbage og nyde denne whiskey. Hold den i lang tid i munden og synke den langsomt.

Som billedet illustrerer fulgte vi Jim's vejledning - måske er der noget om at man kommer nærmere himlen i et kloster!?

Der var tale om en FREMRAGENDE whiskey - jeg vil ikke sætte ord på denne - den kan kun opleves.
Super lækker !! - tak, Jim for at vi alle fik del i denne whiskey-oplevelse !

Til sidst spurgte Jim om der var nogle af deltagerne, som ikke kendte amerikansk whiskey, som havde fået smag for det og ikke havde de samme fordomme som da de kom. Næsten halvdelen rakte hånden i vejret - flot at det lykkedes Jim at "omvende" så mange. Men vi må bare sige at amerikanerne kan lave fremragende whiskey - vi kan kun sige prøv det !!

En lang aften var næsten slut - meningen var at vi skulle slutte selve smagningen kl. 22, men Jim kunne ikke stoppe og snakkede og snakkede - men han forstod at holde intensiteten så det blev aldrig kedeligt. Klokken var efterhånden godt og vel 23.
Vi sagde pænt tak til Jim for et fremragende foredrag - han fik et stående applaus - to gange !!

Signering

Efter smagningen fik deltagerne mulighed for at købe Jim's bøger og få dem signeret personligt - ligesom de havde mulighed for at få flaskerne signeret.

Ligeledes kunne deltagerne få sig en snak med Jim - en meget populær og feteret herre.

Buffet

Buffet'en skulle vi have haft midt i arrangementet, men Jim forlangte at den blev lagt til sidst. Det gjorde vi så - så da klokken efterhånden var blevet 23 (godt og vel) så stod Ib klar med en rigtig lækker og velsmagende buffet.

En lækker buffet bestående af bl.a.:

 • 4 forskellige slags røget kød:
  - Dådyr
  - Bison
  - Hjorte
  - Okse

 • hjemmelavet pesto

 • hjemmelavet tomater m.m.

 • Feta ost

 • Lækkert friskbagt brød

 • m.m.

 

 

Bord 2 bestående af 5 spændende oste - her iblandt en whisky-ost (ja du læste rigtigt)

Smagningen i tal

Foruden at rose arrangementet (se senere), er det vist tid til den vanlige statistik. Det talmæssige grundlag har ikke den normale høje kvalitet denne aften. Det skyldes formentlig at der ikke er nogen der vil gå glip af Jims foredrag, og at der bliver afholdt en afstemning på Jim’s maner i forlængelse af smagningen.

Vi kan lige nævne at George T. Stagg ikke tæller med i statistikken - den er udenfor kategori.

Endelig placering

1

Sazerac Rye

2

Van Winkel Family Rye

3

Elmer T. Lee

4

Blanton's Single Barrel Proof

5

Ancient Ancient Age

6

Old Charter

7

Old Rip van Winkel

8

Old Weller Antique

 

 

Ud fra det lidt spinkle materiale, peger pointfordelingen på Sazerac som den egentlige vinder, fulgt af Van Winkle. Der er ikke meget der skiller Blantons og Elmer T. efter de gængse beregnings metoder. Det har også betydning at der ikke er så stor variation i duft og smag, inden for de Amerikanske whiskey'er, som der ville have været hvis der havde været tale om et bredt udvalg af f.eks. skotske whiskies. Derfor er kurven ret jævn denne gang.

Hvis vi bruger Jim’s metode, tælles kun 1. 2. og 3. pladser og så ser billedet sådan ud:

 

Her er det mere tydeligt at Sazerac er den mest populære, med næsten halvdelen af 1. pladserne. Derefter er det Van Winkle og så kommer Old Charter ind med tredje flest 1. pladser. Måske skulle vi tage den metode op til de næste smagninger. Ja, statistik er statistik, prøv selv at smage!

 

Evalueringsskema

Hvad mener deltagerne så om arrangementet? Begejstring er kun et fattigt ord, her er et par af kommentarerne fra evalueringen:

Kanon flot, svært at overgå. Vi vil ha’ Jim Murray som fast foredragsholder! Perfekt! KANON, det bedste! Formidabel. Top Dollar! Det bedste jeg har oplevet ud over min fødsel. Stor aften, inspirerende foredragsholder. mm.

Meget ud over den vanlige Nordjyske tilbageholdenhed, må man nok sige.

Efter smagningen trak vi, traditionen tro, lod om en af aftenens herlige whiskey flasker, blandt alle de indsamlede evalueringsskemaer.
Da deltagerne nu havde valgt at vi alle skulle have fornøjelsen af at smage George T. Stagg, ja så tog formanden en hurtig beslutning og trak to vindere - det vakte jubel.
Herfra skal der lyde et stort til lykke til vinderne - begge valgte Blanton's Single Barrel Proof (67,15 %), Bourbon - som de personligt fik overrakt af Jim Murray

 

 

Det useriøse hjørne (af næstformanden)

Det mere useriøse. Denne aften bød på 8 forskellige whiskeys á 2 cl. plus en overraskelse á 1 cl. i alt 17 cl. på tilsammen 469,8% hvilket må være rekord i en AWL smagning. Sammenlagt til minimum en pris på 5466 kr. pr. sæt. Desuden 200 proof Jim Murray.

Cheers
Næstformanden og Formanden