Arrangementer

Blackadder Raw Cask smagning i Aalborg Whisky Laug

En anderledes "rå" smagning i Aalborg Whisky Laug. Denne gang skulle vi udelukkende smage whiskies fra den uafhængige aftapper Blackadder i Raw Cask(fadstyrke) serien.

Smagningen blev afholdt på Park Hotel, John F.Kennedys Plads, Aalborg i nogle hyggelige lokaler - en aften som var utrolig hyggelig og hvor der var en rigtig god stemning.

Denne gang havde vi allieret os med whiskygrossisten Jens Sørensen, som var aftenens foredragsholder. Jens havde nogle rigtige flotte fotos med fra destillerierne men også naturen som omgiver destillerierne. Man følte til tider at man selv var der.

Tak til Jens for et meget spændende og levende foredrag.

En smagning som jeg personligt selv havde glædet mig meget til da aftapningerne fra Blackadder altid har facineret mig, da kvaliteten altid plejer at være i top.

Smagningen denne gang bød på rigtig mange spændende whiskies - meget bred og lidt for enhver smag. Denne smagning blev suppleret med en lækker buffet fra køkkenet på Park Hotel.

Denne gang er den spændende evaluering skrevet af medlemmet Johnny Rose - men du kan du jo selv læse evalueringen - god fornøjelse.

Formanden

************************************************************

Ca. 30 medlemmer var mødt op på Park Hotel, Aalborg til denne noget specielle smagning. Der var tale om en serie af Blackadder raw cask Skotsk single malt. Det kendetegnende for serien er, at whiskyen er hældt direkte fra fad på flaske uden nogen filtrering. Der kunne ses større og mindre partikler og bundfald i flaskerne, så alle smagsnuancer er bevaret.

foredragsholder Jens Sørensen

Foredragsholder Jens Sørensen førte medlemmerne en tur rundt i forskellige skotske whisky distrikter, visualiseret med gode lysbilleder og underbygget med egne spændende oplevelser på de forskellige destillerier.

Turen endte i Campeltown, hvor der kun var 2 destillerier tilbage af tidligere tiders mangfoldige whisky huse. Glenn Scotia, som længe har været til salg og Springbank, der blev grundlagt i 1828,og som stadig er helt selvstændig.

foredrag

Der blev vist billeder fra Springbank kornloftet og fortalt om tørvene som graves i omkringliggende tørvholdige områder. Jens Sørensen nævnte en speciel Hasselburn produktion – en triple destillering uden brug af tørv, og fortalte at de små buttede stils giver kraftig smag og fyldig krop. De 3 viste stils rummer hver 12.274 l. Den helt klare destillerede spirit ligger min. 3 år på egetræsfade.

bord med whisky flasker

I 1992 forsøgte Springbank sig med en whisky baseret på en økologisk organisk proces. Selv om det ikke smager særlig godt, er flaskerne blevet et dyrt samle objekt. Yderligere så vi billeder af fade med meget gammel whisky. F.eks. en whisky fra 1950, hvoraf noget var tappet på flaske i år 2000. De koster ca. kr. 20.000,00 pr. flaske. Den meget kraftige og fyldige whisky smager stadig godt efter de mange år. En specialitet fra Springbank destilleriet er produktion af en malt ved navn Longrow (opkaldt efter et af de lukkede destillerier), der udelukkende tørres i 48 timer ved hjælp af tørv. Det giver en rigtig røgbombe.

Endelig blev vi gjort bekendt med, at Skotland har de gladeste engle, på grund af de mange skønne whisky dampe fra de mange destillerier. Det næst gladeste skulle være de franske.

Det var et levende og inspirerende indlæg Jens Sørensen gav ind i mellem det væsentligste på aftenens program, nemlig smagningen af de 8 whisky typer.

smageprogrammet

Den 1. var en Arran fra 1996. En 55,2% Island whisky fra 1996. Den var lys i farven og ikke særlig markant i smagen. Helt uden røg og lidt skarp, næsten sprittet. Lang eftersmag. Åbner op og bliver mere rund når der tilføres nogle dråber vand. Nr. 7 på min liste.

Den 2. var en Linkwood fra 1989 – Speyside 59,2%. Let mørk i farven fra sherry fadene. Let røgsmag. Smager kraftig i gennem i starten, hvorefter den med fylde og let sødme runder af i en lang blød eftersmag. En suveræn kraftig whisky, som ligger nr. 3 på min liste.

Den 3. var en Ben Nevis fra 1992 – Western Highland 59,6%. Meget lys i farven. Markant krydret duft af forår, dog blandet med en let sprit duft. Den bløde og runde smag ligger længe på tungen med en stærk og varieret eftersmag. Den ligger som nr. 5 på min liste.

Den 4. var en Highland Park fra 1989 – Orkney, Island 57,1%. Farven er mørk fra lagring på sherryfade. Duften er stærk men svær at placere, det kan skyldes spritduften der slår hårdt igennem ved første indsnusning. Smagen rammer tungen med stor kraft og smag af honning og lyng. Eftersmagen er også kraftig og rammer ganen med et smæld. En udmærket Higland aftapning men levede ikke op til mine forventninger. Ligger nr. 6 på min liste.

Den 5. var en Springbank fra 1993 – Campeltown 60,3%. Farven er gylden mørk fra sherry fad lagring og duften lidt sødlig. Den ruller over tungen med en rund, rig og stærk smagsoplevelse som går over i en fyldig og rig eftersmag. En absolut top sherry whisky, som ligger nr. 2 på min liste.

Den 6. var en Bruichladich fra 1991 – Islay 56,1%. Farven er lys og duften let og mild. Derfor overraskes man af en skarp og sprittet smag, der går over i en eftersmag, som på en eller anden måde forekommer umodnet til trods 11 års lagring. Fremstår generelt for stærk som cask i forhold til den i øvrigt udmærkede almindelige aftapning. Den lå langt fra min forhåndsforventning, da Bruichladich efter relanceringen har arbejdet meget omhyggeligt med alle processer, med gode resultater til følge. Ligger som nr. 8 og sidst på min liste.

Den 7. var en Bowmore fra 1991 – Islay 61,2%. Farven er lys og duften af røg og tjære er markant. Smagen er sammensat med en god afrunding. Tydelige spor af røg, tjære og salt. Smagen går over i en lang og kraftig eftersmag med god balance mellem røg og malt. En glimrende let røget whisky. Nr. 4 på min liste.

Den 8. var en Caol Ila fra 1993 – Islay 59,4%. Se nu ramte vi i centrum af min (Lagavulin) smag. Farven er lys og næsen præsenteres for en herlig duft af røg, tjære og salt. Efter den høje alkoholprocent har jævnet tungen fyldes smagsløgene med en suveræn røgsmag. Eftersmagen er lang, stærk og maskulin. En suveræn nr. 1 på min liste. Er man til den kraftige og røgede whisky, skal nævnes at der er mest røgsmag i Caoila aftapningerne fra før 1996.

buffet

Med en glimrende buffet midt i forløbet, var det på alle måder en dejlig og spændende måde at bruge 4 timer på. Det var min første smagning i Aalborg Whisky Laug’s regi, men absolut ikke den sidste. Tak til bestyrelsen for et velplanlagt arrangement og en stor tak til foredragsholder Jens Sørensen for et informativt indlæg.

Således oplevet af
Johnny Rose
Medlem nr. 241
jp-consult@stofanet.dk

***********************************************

Næstformandens tal

pointfordeling
Pointfordelingen blev således

sum
Sum af de første 3 pladser

pris pr point
pris pr point

Mvh
Næstformanden