Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 26. August 2005

 

Springbank smagning i Aalborg Whisky Laug

Den første stor-smagning lige efter sommer ferien - smagstemaet var "Springbank".
Desværre var der ikke så stor tilslutning som vi plejer til en stor smagning, men det var jo nok tidspunktet - august måned lige efter sommerferien - men så ved vi det til en anden gang. Men det var en aften som var utrolig hyggelig i nogle spændende rammer og hvor der var en rigtig god stemning.
Smagningen foregik denne gang i en stor hyggelige sal (Dronningesalen) på Hotel Phønix, Vesterbro i Aalborg.
På medlemmernes opfordring havde vi igen allieret os med Kiss Trolle og Angus King fra Odense som foredragsholdere.
Er der noget Kiss og Angus "brænder" for, ja så er det netop Springbank. Kiss og Angus fortalte os på en meget inspirerende måde om Springbank whisky og Campbeltown og krydrede foredraget med nogle spændende historier fra Skotland. Ja, vi kan hvis roligt sige at de fortalte med hjertet - tak for et kanon spændende foredrag, Kiss og Angus.

Denne smagning blev også suppleret med en utrolig lækker buffet, som køkkenet hos Hotel Phønix stod for - tak for en super lækker og velsmagende buffet, til køkken-personalet på Hotel Phønix.

Smagningen denne gang bød på et meget bredt spektrum af spændende whiskys fra Springbank.
Denne gang er den spændende evaluering skrevet af medlemmet Annette Bjørn - men nu kan du jo selv læse evalueringen - god fornøjelse.

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Springbank smagning på Hotel Phønix

Dette var min, og min fars, første whiskysmagning, og vi havde glædet os meget til det.
Som nye medlemmer var vi også ganske spændte på at møde andre medlemmer og høre de professionelle meninger.
Vi fik en pæn velkomst og et whiskyglas med logo på. Vi fik anvist pladser, og så sad vi spændte og ventede.
Vi glædede os meget til smagningen da vi er meget for tørverøg i eftersmagen.
Det er min far, der har lært mig at drikke whisky, og jeg er blevet opdraget på Talisker og Lagavulin – uden vand!
Der blev budt velkommen af formanden til nye og gamle medlemmer samt vore to foredragsholdere Kiss og Angus fra Odense.

Aftenens smageprogram

Smageprogrammet så således ud:

  • Springbank 10 år 46 % Bourbon
  • Springbank 15 år 46% sherry
  • Springbank 10 år 100 proof 57%
  • Springbank Portwood finish 12 år 54%
  • Springbank 28 år Chieftains Cask sherry (204 fl. I alt)
  • Longrow 46% 10 år

Kiss og Angus holdt et glimrende og underholdene foredrag om Campbeltown og Springbank whisky.

Det var meget oplysende og foregik på både dansk og skotsk. Det var dog dejligt nemt at forstå, og jeg fik personligt uddybet et par ting jeg ikke viste på forhånd. Ind i mellem var der så tid til at smage på varerne, og det var dejligt. Der blev snakket og spurgt, selv om vi ikke spurgte så meget som de er vant til.

Der blev sendt årgangswhisky, tørv og tøndeprøver rundt til beskuelse, og foredraget var krydret med historier om de lokale fra Campbeltown.

Ved 20.30-tiden var der en pause, hvor vi fik en dejlig buffet med øl og vand til. Især laksen var lækker !!!

Det var en hyggelig pause i foredraget, og vi fik snakket godt med dem vi sad til bords med.

Efter maden fortsatte foredraget – og smagningen.

Min vurdering:

  • Springbank 10 år 46 % Bourbon – Havde en god duft og en dejlig let røget smag, der gav en eftersmag, der trak let i mundvandet. Er en whisky der kan nydes dagligt.
  • Springbank 15 år 46% sherry – Havde en sød duft og ikke så meget røgsmag. Er det der i vores familie betegnes som en ”Tøsewhisky”, og var efter min smag den ringeste af de seks.
  • Springbank 10 år 100 proof 57% - Havde en skarp og god duft, der lovede godt for smagen. Smagen var meget røget, og efter ca. fem sekunder kom mundvandet fossende!! Dejligt. Jeg prøvede den sidste slurk med en dråbe vand, men så udeblev mit mundvand, så det gør jeg ikke igen! Jeg elsker det røgede, der river i munden.
  • Springbank Portwood finish 12 år 54% - Havde en skarp duft og en derefter overraskende blød smag. Trak let i mundvandet og er en whisky der godt kan klare en dråbe vand.
  • Springbank 28 år Chieftains Cask sherry (204 flasker i alt) Var skarp hele vejen igennem i duft, smag og eftersmag. Rev godt i næsen og blev overraskende blødere med en dråbe vand.
  • Longrow 46% 10 år – Var blød og røget i smagen og havde en dejlig røget eftersmag.

Dette er min personlige vurdering og stemmer muligvis ikke overens med andres, men smag er jo heldigvis individuel!!

Efter foredraget blev der solgt whisky – og jeg måtte vælge en flaske for at skrive dette, så jeg valgte Springbank 10 år 100 proof 57%. Jeg er jo vild med røgsmagen. Der blev også, blandt evalueringsskemaerne, trukket lod om en flaske efter eget valg.

Alt i alt havde vi en pragtfuld, underholdene og oplysende aften, og jeg må sige, at som nyt medlem føler man sig velkommen og godt behandlet.

Det er bestemt ikke sidste gang vi kommer til smagning.

/Annette Bjørn medlemsnr. 215

***********************************************

Smagningen i tal (udarbejdet af næstformanden)

Igen denne gang har vi en klar vinder, nemlig den 28år aftapning fra Ian Macleod’s Chieftains Choice-serie.
Denne aftapning er på 56,3% alc.vol - flot af så gammel en whisky – hvilken kvalitet dette sherryfad måtte have haft.
Alligevel kom der kun 204 flasker ud af fadet, så englene har da så absolut fået deres andel.

Resten af ’feltet’ ligger herefter forholdsvis tæt med alt mellem 3-15 point mellem sig – så et tæt opløb der.

2.pladsen gik til en flot 12år portvin-afrundet udgave på 54%, med kun 11 point ned til den røgede Longrow på 3.pladsen og den lækre rent ex-bourbonlagrede 100 proof 57% kom på en flot 4. plads – en af mine personlige favoritter.

I ’bunden’ – for der er ingen bund ved disse flotte Springbanks er der kun 3 point der adskiller nr. 5 fra nr. 6. Her vandt den kun 10års ex-bourbonlagrede på 46% over den 5 år ældre sherrylagerede 15år aftapning og så på 46%

Summen af 1, 2 og 3. pladser ligner ”vinder-podiet” til forveksling. Chieftains vinder stort, med Portwood’en på 2. pladsen forfulgt Longrow’en på 3. pladsen.

Her falder de 2 10års-aftapninger dog efter, men kørt helt bagud her, er den 15års sherrylagrede.

Priserne på vores whisky denne aften ligger i gennemsnittet lidt højere end normalt, og lige bortset fra den gamle Chieftains-aftapning er tendensen klar – de fleste holder sig fra lige under 2kr/point og til ca. 2,80/point – med kun den 10års standardaftapning på 1,69/point..

Konklusion:

Den gamle sherry-lagrede aftapning på 28år fra Chieftains Choice løb sejren – stort endda. Det siges også at Springbank er én af de whisky’er som kan ’tåle’ at blive gammel og få den lange tids indflydelse fra faddet uden at blive overdøvet af dets smagsstoffer.

Denne gang ser vi en Portwood på en flot 2. plads – det var dejligt – og endnu en gang tiltrækkes de Nordjyske ganer af røgen, her leveret af Longrow. Igen ligger de mere ’traditionelle lagringer’ bagerst i feltet. Faktisk så ligner denne konklusion til forveksling den fra vores Blackadder RawCask smagning i Maj 2005

 

Evalueringsskema

Efter smagningen trak vi, traditionen tro, lod om en af aftenens herlige whisky flasker, blandt alle de indsamlede evalueringsskemaer.
Herfra skal der lyde et stort til lykke til vinderen

 

Tak til Kiss og Angus for et super godt indlæg, tak til Hotel Phønix for de hyggelige rammer og maden.

Slainte
Næstformanden og Formanden