Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 21. Oktober 2005

 

Highland Park vertikal smagning i Aalborg Whisky Laug

Denne stor-smagning blev holdt i de altid hyggelige lokaler - Aalborg Kloster. En aften som var utrolig hyggelig og hvor der var en rigtig god stemning. Smagstemaet var "Highland Park vertikal" herunder noget om de enkelte aftappere og deres produktion. Denne gang havde vi allieret os med whiskygrossisten Jens Sørensen, som var aftenens foredragsholder. Jens havde nogle rigtige flotte fotos med fra selve destilleriet men også naturen som omgiver destilleriet. Man følte til tider at man selv var der.
En smagning som jeg personlig selv havde glædet mig meget til da Highland Park er en af mine favorit whiskies :-) Smagningen denne gang bød på rigtig mange spændende whiskies - meget bred og lidt for enhver smag.

Denne smagning blev suppleret med nogle lækre sandwicher fra Konrad's cafebar, Bredegade i Aalborg. Denne gang stod bestyrelsen selv for hele arrangementet - det gav en del mere arbejde, men vi nåede det.

Tak til Jens for hans foredrag, tak til Konrad's for de lækre sandwicher, tak til Aalborg Kloster for lån af lokaler - sidst men ikke mindst tak til Kasper for evalueringsrapporten.

Denne gang er den spændende evaluering skrevet af medlemmet Kasper Behrmann - men du kan du jo selv læse evalueringen - god fornøjelse.

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Highland Park smagning på Aalborg Kloster

Så blev det min "tur" til at skrive om de herlige oplevelser man har til en smagning i Aalborg Whisky Laug.
Jeg har været medlem af lauget siden opstarten og har deltaget i størstedelen af arrangementerne.
Jeg havde specielt set frem til denne vertikal smagning, da Highland Park er en af mine favoritter.

Aftenens arrangement blev afholdt i Aalborg kloster.

Til aftenens smagning var grossist og whisky entusiast fra Vejle, Jens Sørensen foredragsholder.



Aftenens præsentation:
Jens viste igennem aftenen en masse billeder fra Highland Park destilleriet og gennemgik i store træk
processen for whiskyfremstilling på stedet. Udover billeder fra destilleriet var der en masse billeder af landskabet på Orkney.

Jens foredrag bar tydeligt præg af egne oplevelser fra Highland Park og snakken blev krydret med diverse
historier fra whiskybranchen og små anekdoter.

Personligt lærte jeg en masse nye ting om både Highland Park, Orkney og whisky, f.eks at:

  • Placeringen af Highland Park destilleriet er usædvanlig idet at det ligger på en bakketop og ikke ned til vandet (hvilket ellers ville gøre transport af whisky fra destilleriet nemmere/billigere)
  • Kilden der anvendes til whiskyproduktion på Highland Park i perioder ikke giver vand nok, hvorfor produktionen stoppes (ca. 2 måneder om året.)
  • Kun 20% af byg der anvendes på Highland Park maltes på stedet. Resten købes.
  • Den karakter af lyng der er så karakteristisk ved whiskyen fra Highland Park i høj grad skyldes at der altid anvendes "overfladetørv", som er lyngholdig.
  • En af årsagerne til det nye design på flaskerne fra Highland Park angiveligt var for at kunne bruge mindre korkpropper, som er en anelse billigere. Det er jo trods alt skotter :-)
  • Mandskabet fra Highland Park i perioder tager over til Scapa destilleriet og hjælper dem med produktionen.
  • Der i 1823 blev fundet ca. 14000! ulovlige destillerier i Skotland, i forbindelse med at destillerier nu kunne søge om destilleringstilladelse.

Jens fortalte om de første syv whiskyer og næstformand Claus fortalte om de 2 sidste.
Udover smagsnoter for de 2 sidste whiskier, fortalte Claus yderligere om de forskellige serier fra henholdsvis Douglas Laing og Duncan Taylor.

 

Aftenens smageprogram bestod af følgende: Personlige noter:
1. Highland Park 8 år 40%, Gordon MacPhails Collection Farve: rav.
Duft: sød, parfumeret, marcipan, lidt røg.
Smag: let røg, sørme, sprittet.
Eftersmag: ret kort, mere røg/tørv
2. Highland Park 14 år(1989) 43% cask 3011, Aberdeen Distillers Farve: lys
Duft: blomster, vanilje, lidt røg
Smag: let, frugtagtig, vanilje, olieret
Eftersmag: kort
3. Highland Park 14 år(1990) 46%, Coopers Choice Farve: lys
Duft: læder, acetone?, næsten ingen røg
Smag: let tørv/røg
Eftersmag: medium/kort, mere tørv
4. Highland Park 19 år(1985) 51,8%, Signatory Farve: lys kobber
Duft: amaretto, marcipan
Smag: tørv, vanilje, røg
Eftersmag: medium/lang
5. Highland Park 18 år 43%, original aftapning Farve: brun
Duft: meget sherry, lyng
Smag: meget sherry, røg,
Eftersmag: mellem/lang
6. Highland Park 24 år(1979) 51,2%, Cadenhead, bottle ? of 264 Farve: bronze
Duft: blomster, marcipan
Smag: tørv, sødlig
Eftersmag: lang, tørvet
7. Highland Park 28 år(1977) 52,3%, Original aftapning Farve: mørk brun
Duft: marcipan
Smag: sød, meget træ, syrlig, appelsin
Eftersmag: meget lang
8. Highland Park 16 år(1987) 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask series Farve: lys rav
Duft: sød, lyng, honning
Smag: appelsin, sødme, krydret
Eftersmag: syre, citron, medium
9. Highland Park 24 år(1980) 55,1% cask 922, Duncan Taylor, Peerless series Farve: strågul
Duft: sød, røg, honning
Smag: sødme, tørvet, olieret
Eftersmag: mellem lang, kort for alderen..

 

Midt på aftenen var der sandwiches fra Konrads og øl/vand.

Efter smagningen var der traditionen tro lodtrækning blandt afleverede evalueringsskemaer om en flaske whisky. Den heldige vinder valgte whisky nr. 8 fra Douglas Laing. Desværre havde jeg allerede snuppet den eneste extra medbragte af denne som tak for at ville skrive dette referat.
Kim lovede dog at vinderen kunne hente whiskyen hos Poul E Vinhandel.

Kim informerede om kommende arrangementer i lauget og spurgte om der var stemning for at lave en Port Ellen smagning. Der var bred tilslutning til det forslag.

Alt i alt synes jeg at det var et fremragende arrangement....som altid.

/Kasper Behrmann medlem nr. 16

***********************************************

Smagningen i tal (udarbejdet af næstformanden)

I forhold til evalueringerne fra de sidste par smagninger har vi denne gang faktisk ikke en klar vinder – dvs. det har vi…men kun med 4 point ned til nr. 2 !!
For ikke at tale om nr. 3 og 4 !!
De ligger fuldstændig lige 188 point hver – men tæller man dog det samlede antal af 1,2 og 3 pladser vinder Peerless-aftapningen dog.

Den klare vinder blev den 24års Cadenhead aftapning på 51,2% med en farve, så man troede den havde ligget på et sherry fad, men nej…den kommer fra et Bourbonfad! Denne var også undertegnedes favorit

2. pladsen gik til HP1977 – Ping 2 – en 28års sherrylagret sag på 52,3%. Den vandt stor genlyd blandt flere deltagere, og fik da også her en flot flot 2. plads med kun 4 points fra 1. pladsen!
Et tæt løb i toppen.

Dette skulle igen blive illustreret ved at der kun var 11 point ned til den delte 3. plads som blev indtaget af Douglas Laing’s Old Malt Cask-aftapning fra 1987 61år på 50% (nu udsolgt desværre, den var meget lækker!) og aftapning fra Duncan Taylors Peerless-Collection på 55,1% og 24år gammel.

Herefter er der et ordentligt spring ned til de næste. 34 point skal der til for den næste aftapning indfinder sig. Denne gang er det 19års aftapning fra Signatory på 53,3% og lige efter igen den 18års standardaftapning – 11 point efter.

De sidste 3 aftapninger må nok se sig slået med flere længder – men de første 4 pladser er også besat af nogle aftapninger i en klasse for sig selv.

Nu nævnte jeg min favorit i den øverste ende…og nu vil jeg så nævne den i den anden ende – nemlig den kun 8års aftapning fra Gordon&Macphail. Det var der også flere andre der synes da den slog de 2 andre ’bundskrabere’ med 21 point ned til den sidste.

Konklusion:
2 stemmesedler blev fundet ”ugyldige” da der var stemmelighed mellem flere af whiskyerne.

Denne gang var det lige ved at en mørk sherry-aftapning igen løb med sejren, men den må se sig slået af en aftapning fra Cadenhead (som generelt leverer aftapninger af meget høj kvalitet). De ældre aftapninger løb denne gang med sejren over de yngre konkurrenter med flere længder, så hvem siger det er skidt at blive gammel… ;-)

/Næstformanden

Tak til Jens Sørensen for et godt indlæg og nogle flotte fotos, tak til Konrad´s for de lækre sandwicher.

Slainte
Næstformanden og Formanden